Το Naxian Collection είναι ένα ολοκαίνουριο συγκρότημα, αποκλειστικά αποτελούμενο από πολυτελείς βίλλες και σουίτες, χτισμένες με βάση την παραδοσιακή κυκλαδική αρχιτεκτονική, αποπνέοντας, όμως, η ...
Εάν θέλετε να επισκεφθείτε ένα διαφορετικό Bar από τα συνηθισμένα, τότε πηγαίνετε στο Swing!
Στην παραλία της Αγίας Άννας στη Νάξο, το Paradiso Studio & Apartments προσφέρει καταλύματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων και μπαλκόνι.

Παραλίες στη Σίφνο

Η ακτογραμμή και η γεωγραφία των ακτών της Σίφνου σχηματίζει παραλίες για όλα τα γούστα. Σε αρκετά σημεία του νησιού υπάρχουν απομονωμένες αμμουδιές, βραχώδεις ακτές, παραλίες με βότσαλα και οργανωμένες παραλίε, δύο από τις οποίες βραβεύονται με τη γαλάζια σημαία. Οι περισσότερες είναι προσβάσιμες οδικώς ενώ υάρχουν και μερικές στις οποίες φτάνει κανείς από γραφικά μονοπάτια και άλλες δια θαλάσσης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΟΤΕΡΕΣ…

Καμάρες: Οι Καμάρες βρίσκονται 5 χιλ. από την Απολλωνία, είναι το λιμάνι της Σίφνου και ο μεγαλύτερος παραλιακός οικισμός του νησιού. Στις Καμάρες υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, παντοπωλεία, φούρνοι, ιδιωτικός χώρος κατασκήνωσης, τουριστικά γραφεία, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, αγγειοπλαστεία, το δημοτικό Γραφείο Πληροφοριών, ο Λιμενικός Σταθμός, το Τελωνείο, κλπ. Στην απέναντι πλευρά των Καμαρών, («Πέρα Πάντα» για τους ντόπιους) βρίσκεται η περιοχή της Αγίας Μαρίνας από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στην πλευρά ενός λόφου. Και στην Αγία Μαρίνα υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, παντοπωλείο, εστιατόρια, καφέ, εστιατόρια. Ανάμεσα στις δυο περιοχές απλώνεται η παραλία των Καμαρών, μια από τις ομορφότερες αμμώδεις παραλίες του νησιού με παρθένα βλάστηση, καλαμιώνες, παράκτια λίμνη και αμμόλοφους με κρινάκια της άμμου που ανθίζουν τον Αύγουστο. Η παραλία βραβεύεται κάθε χρόνο από το FEE με τη ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπληρώνοντας τα 32 αυστηρά κριτήρια του προγράμματος (καθαριότητα, οργάνωση, ποιότητα νερών κολύμβησης, ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες, εγκαταστάσεις κλπ.) Από τις Καμάρες ξεκινάει μονοπάτι που περνάει από το ιερό των Νυμφών και οδηγεί στη Μαύρη Σπηλιά, στις εγκαταστάσεις των παλιών ορυχείων και καταλήγει είτε στην Παναγιά Τόσο Νερό, είτε στον Θεολόγο του Μονγκού στην Απολλωνία. Άλλο μονοπάτι αυξημένης δυσκολίας οδηγεί από την Αγία Άννα στην Πέρα πάντα στον Αι Συμεών.

ΚΑΜΑΡΕΣ

Πλατύς Γιαλός: Ο Πλατύ Γιαλός είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή των Ελλήνων επισκεπτών του νησιού. Στον Πλατύ Γιαλό υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, παντοπωλεία, τουριστικό γραφείο, καφενεία, αγγειοπλαστεία καφετέριες-σνακ μπαρ κα. Επίσης υπάρχει καταφύγιο αλιευτικών σκαφών με μεγάλο ευρύχωρο μόλο που τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως και το μικρό θεατράκι του Πλατύ Γιαλού δίπλα στην πλατεία Αλ. Βερνίκου. Η παραλία του Πλατύ Γιαλού βραβεύεται κάθε χρόνο από το FEE με τη ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπληρώνοντας τα 32 αυστηρά κριτήρια του προγράμματος (καθαριότητα, οργάνωση, ποιότητα νερών κολύμβησης, ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες, εγκαταστάσεις κλπ.). Στα αξιοθέατα της περιοχής και ο Άσπρος Πύργος που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά της παραλίας και είναι ένας από τους 76 αρχαίους πύργους –φρυκτωρίες του νησιού και από τους καλύτερα διατηρημένους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η εκκλησία της Αγίας Σοφίας δεξιά του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στον Πλατύ Γιαλό. Απέναντι από την παραλία του Πλατύ Γιαλού βρίσκεται το ακατοίκητο νησάκι της Κιτριανής (ή Κυπριανής), με μοναδικό κτίσμα την εκκλησία της ομώνυμης Παναγιάς, την αρχαιότερη του νησιού (11ου αι.)

Βαθύ: Από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού, το Βαθύ βρίσκεται στα δυτικά, 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Απολλωνία. Εδώ υπάρχουν ενοικιαζόμενα καταλύματα, εστιατόρια, παντοπωλεία, καφενεία, αγγειοπλαστεία καφετέριες-σνακ μπαρ κά. Πάνω στην παραλία βρίσκεται και το όμορφο εκκλησάκι των Ταξιαρχών (16ου αι), που γιορτάζει με πανηγύρι 3 φορές το χρόνο (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο).

Φάρος: Απάνεμο λιμανάκι και ψαροχώρι 7 χιλ. από την Απολλωνία, ο Φάρος υπήρξε λιμάνι της Σίφνου ως το 1883 και πήρε το όνομα του από τον αρχαίο πύργο –φρυκτωρία που υπήρχε πάνω στην παραλία (εκεί που σήμερα αρχίζει το μονοπάτι από το Φάρο για το Γλυφό). Στο Φάρο υπάρχουν τρεις μικρές αμμώδεις παραλίες: Η κεντρική του Φάρου, εκεί που καταλήγει η άσφαλτος, με καταπληκτική θέα στη Χρυσοπηγή, που διαθέτει εστιατόρια, ταβέρνες, παντοπωλείο, καφετέριες-σνακ μπαρ κά. Η παραλία του Γλυφού στην οποία οδηγούμαστε από ένα μικρό μονοπάτι που αρχίζει από την δεξιά πλευρά της παραλίας του Φάρου. Από το Γλυφό αρχίζει όμορφο πρόσφατα ανακαινισμένο πλακόστρωτο μονοπάτι (με νυκτερινό φωτισμό), που οδηγεί στην παραλία του Αποκοφτού και στη Χρυσοπηγή. Και από τις δυο αυτές παραλίες είναι ορατή η σκάλα των μεταλλείων και οι εγκαταστάσεις φόρτωσης μεταλλεύματος του ορυχείου της περιοχής. Επίσης, η παραλία Φασολού που βρίσκεται στα αριστερά της παραλίας του Φάρου και στην οποία οδηγούμαστε είτε από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Φάρο -δίπλα στη στάση των λεωφορείων- είτε από την άσφαλτο και διαθέτει μόνο ένα εστιατόριο. Στη Φασολού βρίσκεται και το μοναστήρι του Σταυρού του Φάρου. Τέλος, υπάρχει και η βραχώδης παραλία Άσπρα Γκρεμνά, που βρίσκεται στην διαδρομή της εισόδου του αμαξωτού δρόμου προς Φασολού. Σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Φάρου υπάρχουν αρκετά τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα).

ΑΠΟΚΟΦΤΟ

Χρυσοπηγή: Εννέα χιλιόμετρα από την Απολλωνία και λίγο πριν τον Πλατύ Γιαλό, βρίσκεται το πιο δημοφιλές και αγαπητό σημείο του νησιού, η Χρυσοπηγή. Στο ακρωτήριο της Χρυσοπηγής υπάρχει το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής (1650), πολιούχου και προστάτιδας της Σίφνου που γιορτάζει με πανηγύρι την παραμονή της Αναλήψεως σε ανάμνηση θαύματός της και συρρέει κόσμος απ’ όλο το νησί και όχι μόνο. Τα βράχια της Χρυσοπηγής είναι αγαπημένο ορμητήριο πολλών κολυμβητών τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανατολικά της εκκλησίας υπάρχει η αμμώδης παραλία του «Αποκοφτού» με τα γαλαζοπράσινα νερά και μοναδικά κτήρια στην αμμουδιά τα δυο της εστιατόρια. Δυτικά της βρίσκονται οι «Σαούρες», μικρή απόμερη παραλία με βότσαλα. Στα αξιοθέατα της περιοχής και ο Άσπρος Πύργος που βρίσκεται στη διασταύρωση Πλατύ Γιαλού- Χρυσοπηγής, είναι ο πιο διάσημος από τους 76 αρχαίους πύργους –φρυκτωρίες του νησιού και από τους καλύτερα διατηρημένους. Στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσοπηγής υπάρχει παντοπωλείο και λίγα τουριστικά καταλύματα.

Χερρόνησος: Η Χερρόνησος είναι η βορειότερη παραλία του νησιού και απέχει 15 χιλιόμετρα από την Απολλωνία. Πρόκειται για όμορφο γραφικό ψαροχώρι, με μικρή αμμουδιά που στολίζεται από τον πανέμορφο Ι.Ν. του Αγίου Πολυκάρπου. Εδώ υπάρχουν ταβέρνες, μικρό παντοπωλείο, λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακό εργαστήριο αγγειοπλαστικής. Στην είσοδο του όρμου από τη θάλασσα δεσπόζει η Ι.Μ. του Αγίου Γεωργίου Χερρονήσου. Φημισμένα είναι τα πανηγύρια που γίνονται στις εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής και που τα περισσότερα είναι χειμωνιάτικα.

ΣΑΟΥΡΕΣ

Απολλωνία: Μικρή παραλία με βότσαλα, 14 χιλιόμετρα από την Απολλωνία και ένα χιλιόμετρο περίπου πριν την Χερρόνησο. Στην παραλία υπάρχουν δύο καφέ -εστιατόρια που διαθέτουν ομπρέλες και ξαπλώστρες για τους λουόμενους.

Φυκιάδα: Μικρή παραλία με αμμουδιά μεταξύ του Πλατύ Γιαλού και του ορμού στο Βαθύ. Δίπλα στην παραλία υπάρχει το εκκλησάκι του ΑΓ. Γεωργίου και πίσω απ΄ αυτήν ένας από τους αρχαιότερους ελαιώνες του νησιού με ίχνη παλού καρόδρομου. Η παραλία είναι προσβάσιμη από τη θάλλασα και από μονοπάτια που ξεκινούν από τον Πλατύ γιαλό ή το Βαθύ.

  • eas

  • 555